Det händer ganska ofta nu för tiden att jag surfar runt och läser på olika träningsbloggar, precis som många andra kan jag tänka mig. Man hittar ju till slut sina favoriter som man följer, men ramlar kanske in på nya bloggar ibland. 
Jag tycker att det i många av dessa kretsar finns en stor hets kring att leva så "rent" som möjligt, där man, medvetet eller omedvetet, trycker ned andra som inte lever som en själv. Jag tycker att det är så tråkigt att det ska bli så. T.ex. läste jag häromdagen lite kommentarer från en bloggare att hon inte kan förstå hur man t.ex. kan dricka läsk mer än max någon gång per år för att det är surt för kroppen och liknande. Jag fundera på om hon ens reflekterat över att en läsk i veckan är något som några njuter av och att man faktiskt inte behöver ha dåligt samvete för att man tillåter sig själv att äta vissa saker som inte alltid är det "renaste" man kan äta. Vad är det här att man måste vara så nyttig man bara kan, exakt hela tiden? Om jag ska vara ärlig så känns inte det särskilt hälsosamt för mig. Man måste kunna äta saker man tycker om, om det nu är morötter och sallad i mängder, choklad eller annat godis, må så vara! Så länge man äter saker med måtta är det ingen fara.
Jag antar att många här har sett fitspo-bilder med texten "healthy is the new skinny", ofta med vältränade magar i fokus på bilden. Jag kan förstå att sådan bilder kan vara motiverande för många. Man ser något som man själv vill uppnå och man tänker att ja, hälsosam är ju bra att vara. Men ärligt, det kan gå för långt också. Ortorexi, eller en besatthet av att träna och att äta hälsosamt, kan i det långa loppet orsaka psykisk och fysisk ohälsa. Det kan också vara en inkörsport till andra ätstörningar så som anorexia nervosa eller bulimia nervosa.
 
Det är synd att det ska vara en sån hets kring vad och hur man ska äta, vad man inte får äta och vad man inte får missa. Kan man inte bara få äta saker som man tycker om och som man blir mätt på, så länge man äter saker och ting med måtta? Mat är inget som man borde behöva ha ångest över.
diet, hälsa, kost, mat, näring,

3 kommentarer

Alva Brodin

20 Mar 2014 14:48

Håller helt med dig ja, mat är så gott så självklart ska man få njuta utav det, och i lagom mängd gör det ju absolut ingenting.

Ha en fortsatt bra dag :)

Svar: Ja, men eller hur?! Mat är något man ska kunna njuta av! :)Trevligt helg förresten!
Frida

Esmeralda

21 Mar 2014 12:03

Jag håller med dig till 100% när det gäller just detta. Jag försöker äta så rent som möjligt själv för att jag mår bra av det men jag får aldrig ångest över att jag ätit något onyttigt och klankar aldrig ner på någon som tycker om att dricka cola 1-2 ggr i veckan.

Esmeralda

21 Mar 2014 12:03

Jag håller med dig till 100% när det gäller just detta. Jag försöker äta så rent som möjligt själv för att jag mår bra av det men jag får aldrig ångest över att jag ätit något onyttigt och klankar aldrig ner på någon som tycker om att dricka cola 1-2 ggr i veckan.

Svar: Det är precis så som det borde vara! Jag önskar att alla kunde ha det förhållandet till mat. :) Trevlig helg!
Frida

Kommentera

Publiceras ej