Efter en helt fantastiskt intressant vecka på den nya kursen är det nu helg, och jag är på väg ner till Småland för att umgås med Anders. 


Igår hade vi en väldigt intressant föreläsning som handlade om hjärnans förmåga att reparera skador som uppstår där. Visste ni att man, efter några månaders ålder, bara kan bilda nya nervceller i hjärnan på ett ens ställe (som vi vet om)? I hippocampus, hjärnans minnesbank, bildar man nya hjärnceller varje dag, även om det blir färre med åren. Något som jag tyckte var riktigt häftigt som diskuterades var forskningen som handlade om träningens effekt på denna nybildning. 
Fysisk aktivitet visar sig öka storleken på hippocampus, och ökar alltså produktionen av nervceller. Detta tolkar forskarna som att man har lättare för att lära sig nya och fler saker och får ett bättre minne.  Det finns också forskning gjord på relationen mellan kondition och IQ hos mönstrande killar. Killar som hade ett bra resultat på konditionstestet vid mönstringen gjorde också bättre ifrån sig på de IQ-test som utfördes. Det visade sig också att dessa senare i livet i genomsnitt tjänade mer pengar än killar som inte gjorde så bra ifrån sig på konditionstestet. Hur intressant är inte detta?! Däremot fanns ingen korrelation mellan styrka och IQ, vilket tyder på att det inte är styrketräning man ska syssla med om man vill bli smartare. 
Det fanns också tydliga samband mellan fysisk aktivitet och minskad risk för depression, suicid, demens och epilepsi. Om man ska vara riktigt krass så kan man ju till och med nämna att killar som vid mönstring hade både dålig kondition och lågt IQ hade en 7-8 gånger större risk att drabbas av demens än andra. 
Så kom igen folket, ut och rör på er! Det är bra både för stunden och mycket, mycket längre fram i ert liv. 
hälsa, skola, träning,

1 kommentarer

Neeve

09 May 2014 21:31

Nu har du chansen att vinna 4 st Nutri-Nick bars på min blogg !
http://neeve.blogg.se/2014/may/tavling-nutri-nick.html

Kommentera

Publiceras ej